BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Alapképzésbe belépők számára

Kedves Hallgató!

Az alábbi oldalon először a karról olvashat rövid ismertetőt, majd a középiskola és az egyetem közötti zökkenőmentes átmenetet segítő tevékenységekről szeretnénk tájékoztatni. Ez után a képzésünket bemutató oldalakra navigálunk, majd a Kar tehetséggondozási tevékenységét mutatjuk be.

Végül néhány fontos információval, jó tanáccsal kívánunk szolgálni, illetve az első félév órarendjét is megtekintheti. Lejjebb görgetve az e-mailen kiküldött köszöntő levelet és a félévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb információkat találja meg. 

A Karról

Átmenet a középiskola és az egyetem között

A képzés

Tehetséggondozás

Fontos információk:

Adminisztráció

Hallgatói Képviselet

Tanácsok, tapasztalatok

Kollégiumi jelentkezés      

Kémszámtábor (2019. augusztus 9-16.)        

Gólyatábor (2019. augusztus 19-21.)                

Szakkollégium                 

Mentor kör                           

Nyelvvizsga, nyelvtanulás

Testnevelés

Órarend (1. félév)

Kedves Leendő Elsőéves!

BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) és a Kari Hallgatói Képviselet (VBK HK) nevében gratulálunk a sikeres felvételhez! Megtetted az első lépést az egyetemi élet felé. A gólyák fogadása, megismerése a Kar oktatói és hallgatói számára egyaránt fontos és izgalmas feladat, a beilleszkedéshez szeretnénk a lehető legtöbb segítséget megadni.

A Karról, a képzésről, tehetséggondozásról és sok minden másról a kari honlapon elérhető minden fontosabb információ, a http://ch.bme.hu/oktatas/golyaknak/oldalról érdemes elkezdeni a böngészést. 

A Hallgatói Képviselet honlapján már elérhetőek a kollégiumi jelentkezéssel, szociális ösztöndíj pályázattal stb. kapcsolatos információk a gólyáknak ( https://vegyeszhk.hu/golyaknak/).

Szeretnénk tájékoztatni a következő időszak és az évkezdés legfontosabb eseményeiről, teendőiről is! A linkekre kattintva megnyílnak a további információk:

- Az első féléves tárgyfelvételt  a tankörbeosztás alapján mindenkinek központilag elvégezzük, aki a Tanulmányi Rendszerben (Neptun) aktív félévre jelentkezik be augusztus 21-ig bezárólagA Neptun kódját és a jelszót e-mailen megkapta. Kérjük feltétlenül lépjen be a Neptun rendszerbe(https://frame.neptun.bme.hu/hallgatoi/login.aspx), frissítse az adatait ha szükséges, olyan e-mail címet állítson be, amit rendszeresen olvas és jelentkezzen be aktív félévre ha el kívánja kezdeni a tanulmányait.

A tankörbeosztás célja, hogy a gyakorlatokon -beleértve a tanköri foglalkozást- mindig ugyanazokkal a hallgatók legyenek együtt az első félévben, megismerjék egymást. A tankörök tagjai a későbbiekben is sokszor tartják a kapcsolatot és segítik egymást. Minden tankörnek lesz Tankörvezető Oktató és Tankörvezető Hallgató vezetője, akik segítenek az eligazodásban valamint vezetik a tanköri foglalkozásokat. Kérjük, hogy aki nem kér tankörbeosztást, mert nem kezdi meg most a tanulmányait, vagy korábbi képzéséről tárgyakat akar befogadtatni és ezért nem kér tankörbe sorolást, augusztus 21-ig ezt válasz e-mailben jelezze. Aki szeretne tankörbe kerülni, annak ezzel kapcsolatban nincs teendője.

Programok, felkészülés az egyetemre: 

A kötelező programokat pirossal szedtük.

VBK Mentor Kör (http://www.mentorvbk.hu/rolunk.php) tagjai segítenek beilleszkedni a hallgatói közösségbe, igyekeznek majd eligazítani mindenkit az egyetemi forgatagban. A Mentor Kör tagjai a Tankörvezető Hallgatók, a tankörönkénti mentorok elérhetőek a Mentor Kör honlapján.  

- A Szent-Györgyi Albert Szakkollégium idén augusztus 9-16. között szervezi a nagy hagyományokkal rendelkező Kémszámtábort, ahol mindenki átismételheti, ami a legfontosabb lesz a középiskolában tanultakból a sikeres egyetemi teljesítéshez. Ezek mellett a leendő évfolyamtársaitokat, valamint az egyetem környékét is megismerhetitek. A Kémszámtábor leírását a kemszamtabor.pdf című dokumentumban olvashatod, a jelentkezés menetét pedig a fenti linken találod meg.

- A Gólyatábor augusztus 19-22. között lesz Mezőkövesden, a Zsóry gyermeküdülő és ifjúsági táborban. Karunkon igen nagy hagyományokkal bíró rendezvény, amely egy 3 napos táborozás keretében hivatott elősegíteni az elsőévesek ismerkedését, a legelső barátságok kialakulását szigorúan szabályozott keretek között. A táborra a részvételi díjat a www.bmejegy.hu oldalon tudjátok majd megvenni. Kérdés esetén nyugodtan írjatok a bene.balazs@vegyeszhk.hu email címre.

- A Matematika Intézet augusztus végén - szeptember elején szervez KecsAp címmel matematika felkészítő tanfolyamot szervez. Erről részletesebb tájékoztatás elérhető a tanfolyam honlapján.

Gólyahét 09.02.-én kezdődik a Mentor Kör szervezésében. A Gólyahét során a tankörével és az egyetemmel ismerkedhet meg mindenki, kötetlen kormában. További információ az évfolyam Facebook csoportjábanhttps://www.facebook.com/groups/417486909122335/

 - A beiratkozás 2019. szeptember 2-án (hétfő) 13:00-kor kezdődik részletes kari tájékoztatóval az E1B teremben (Budapest, 1111 Egry József u. 1. E. épület I. emelet B előadóterem). A beiratkozás előtti teendőkről, a beiratkozáshoz szükséges papírokról  a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH, kth.bme.hu) honlapján találtok részletes tájékoztatást.  

 - A biomérnöki és a vegyészmérnöki alapszakok hallgatói szeptember 4-én (szerdán) 10:00-12:00 között 0. kémia zárthelyit (szintfelmérő dolgozatot) írnakHelyszín: Ch Max terem, megközelítés a Gellért tér felőli bejáraton keresztül (Budapest, XI. Szent Gellért tér 4.). A dolgozat témaköre a középiskolai kémia anyag, feladatmegoldásokat is tartalmaz, ezért számológépet mindenképpen hozzanak (mobiltelefon nem használható). A nulladik zárthelyi célja a szintfelmérés és a csoportbeosztás elősegítése, ezért a részvétel a biomérnöki és vegyészmérnöki szakok hallgatóinak kötelező! Felkészülésre nincsen szükség, azonban ha valaki a tudásszintjét ellenőrizni szeretné, esetleg ismételne egy kicsit, itt érhetőek el gyakorló feladatok regisztráció után: https://moodle.ch.bme.hu/ Magyar nyelvű anyagok ->Gyarkorló feladatok->Bevezető feladatok

- A BME ünnepélyes tanévnyitója szeptember 06-án 10:00-12:00 között lesz, a VBK hallgatóinak a Központi épület aulájában. A tanévnyitó után a Kar Dékánja hallgatónak fogadja az újonnan belépőket. Kérjük az alkalomhoz illő öltözetben vegyél részt a tanévnyitón.

Tanulmányokkal kapcsolatos kérdésben a vbk-oktatas@mail.bme.hu e-mail címre írj, válaszolunk. A programokkal kapcsolatban pedig keressétek a dokumentumokban feltüntetett személyeket, vagy akár a Hallgatói Képviseletet (Zeller Bálint elnök, zeller.balint@vegyeszhk.hu), készséggel állunk rendelkezésre!

Kérjük, hogy az évfolyam levelezőlistáját (bsc2019@lists.ch.bme.hu) és Facebook csoportját (https://www.facebook.com/groups/417486909122335/) használjátok a mindenki számára fontos információk megosztására. Figyelem! A levelezőlistán kapott üzenetre csak akkor válaszoljatok a levelezőlistán, ha a válaszotok tényleg mindenkinek érdekes! A levelezőlistára hirdetéseket nem szabad küldeni.

Így előre is sok sikert, és élményekben gazdag egyetemi éveket kívánunk!

Üdvözlettel,

Dr. Nagy József (dékán) és Zeller Bálint (a VBK Hallgatói Képviselet elnöke)