BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Alapképzésbe belépők számára

 

Kedves Hallgató!

Az alábbi oldalon először a karról olvashat rövid ismertetőt, majd a középiskola és az egyetem közötti zökkenőmentes átmenetet segítő tevékenységekről szeretnénk tájékoztatni. Ez után a képzésünket bemutató oldalakra navigálunk, majd a Kar tehetséggondozási tevékenységét mutatjuk be.

Végül néhány fontos információval, jó tanáccsal kívánunk szolgálni, illetve az első félév órarendjét is megtekintheti. Lejjebb görgetve a félévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb információkat találja meg. 

 

A Karról

Átmenet a középiskola és az egyetem között

A képzés

Tehetséggondozás

Fontos információk:

Adminisztráció

Hallgatói Képviselet

Tanácsok, tapasztalatok

Kollégiumi jelentkezés      

Kémszámtábor (2021. augusztus 20-27.)        

Gólyatábor (2021. augusztus 15-18.)                

Szakkollégium                 

Mentor kör                           

Nyelvvizsga, nyelvtanulás

Testnevelés

Órarend (1. félév)

 

Kedves Leendő Elsőéves!

BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) és a Kari Hallgatói Képviselet (VBK HK) nevében gratulálunk a sikeres felvételhez! Megtetted az első lépést az egyetemi élet felé. A gólyák fogadása, megismerése a Kar oktatói és hallgatói számára egyaránt fontos és izgalmas feladat, a beilleszkedéshez szeretnénk a lehető legtöbb segítséget megadni.

A Karról, a képzésről, tehetséggondozásról és sok minden másról a kari honlapon elérhető minden fontosabb információ, a http://ch.bme.hu/oktatas/golyaknak/oldalról érdemes elkezdeni a böngészést. 

A Hallgatói Képviselet honlapján már elérhetőek a kollégiumi jelentkezéssel, szociális ösztöndíj pályázattal stb. kapcsolatos információk a gólyáknak ( https://vegyeszhk.hu/golyaknak/).

Szeretnénk tájékoztatni a következő időszak és az évkezdés legfontosabb eseményeiről, teendőiről is! A linkekre kattintva megnyílnak a további információk:

- Az első féléves tárgyfelvételt  a tankörbeosztás alapján mindenkinek központilag elvégezzük, aki a Tanulmányi Rendszerben (Neptun) aktív félévre jelentkezik be augusztus 16-ig bezárólagA Neptun kódját és a jelszót e-mailen megkapja. Kérjük feltétlenül lépjen be a Neptun rendszerbe (https://frame.neptun.bme.hu/hallgatoi/login.aspx), frissítse az adatait ha szükséges, olyan e-mail címet állítson be, amit rendszeresen olvas és jelentkezzen be aktív félévre ha el kívánja kezdeni a tanulmányait.

A tankörbeosztás célja, hogy a gyakorlatokon -beleértve a tanköri foglalkozást- mindig ugyanazokkal a hallgatók legyenek együtt az első félévben, megismerjék egymást. A tankörök tagjai a későbbiekben is sokszor tartják a kapcsolatot és segítik egymást. Minden tankörnek lesz Tankörvezető Oktató és Tankörvezető Hallgató vezetője, akik segítenek az eligazodásban valamint vezetik a tanköri foglalkozásokat. Kérjük, hogy aki nem kér tankörbeosztást, mert nem kezdi meg most a tanulmányait, vagy korábbi képzéséről tárgyakat akar befogadtatni és ezért nem kér tankörbe sorolást, augusztus 21-ig ezt válasz e-mailben jelezze. Aki szeretne tankörbe kerülni, annak ezzel kapcsolatban nincs teendője.

- Kérjük mindenki olvassa a vbkbsc2021@m365.bme.hu levelezőlistára regisztrált e-mail címét, a Neptunba regisztrált e-mail címét, csatlakozzon az évfolyam Facebook csoportjába (https://www.facebook.com/groups/1408879889492350) és az évfolyam hivatalos Teams csoportjába (csoportkód: g8nogqy) is. 

Miután a Neptunban bejelentkezett aktív félévre regisztráljon a BME címtárba a Neptun kódjával és aktuális jelszavával. Majd a címtáras regisztráció után 2-3 nappal készítse el az edu.bme.hu e-mail címét és ezzel az Office 365 regisztrációját.  A Tisztaszoftver Program keretében egyetemünk minden oktatója és hallgatója jogosult a legfrissebb, legális Office programcsomag használatára. Ennek része a MS Teams is, amit rendszeresen használni fognak. Kérjük regisztráljon a Kari Moodle honlap-ra is, és a regisztrációkor a Neptunnal egyező módon adja meg a nevét és a Neptun kódját is.

Az évfolyam Teams csoportjához való csatlakozás lépései: 

- először meg kell kapnia a Neptun kódját (augusztus 5-ig meg kell érkezzen) és az induló jelszavával be kell lépnie a Tanulmányi Rendszerbe (Neptun). Ott meg kell változtatnia a jelszavát. 
- jelentkezzen be a következő félévre aktív félévre (csak ekkor tudja az Office 365 regisztrációt elvégezni)
- ezután létre kell hozni a BME címtáras azonosítóját a Neptun felhasználóneve és jelszava segítségével
- 2-3 nap múlva a címtár és a Neptun összekapcsolódásával az aktív félévre való bejelentkezése bekerül a címtárba, ekkor tudja létrehozni az edu.bme.hu e-mail címét, amivel az Office 365 regisztrációja is megtörténik
- a edu.bme.hu-s címmel belép a Teamsbe (pl. office.com -> bejelentkezés -> Teams) és ott a csoporthoz csatlakozást választva megadja a csoportkódot (g8nogqy). 

 

 

Programok, felkészülés az egyetemre

A kötelező programokat pirossal szedtük.

VBK Mentor Kör (http://www.mentorvbk.hu/rolunk.php) tagjai segítenek beilleszkedni a hallgatói közösségbe, igyekeznek majd eligazítani mindenkit az egyetemi forgatagban. A Mentor Kör tagjai a Tankörvezető Hallgatók, a tankörönkénti mentorok elérhetőek a Mentor Kör honlapján.  

- A Szent-Györgyi Albert Szakkollégium idén augusztus 20-27. között szervezi a nagy hagyományokkal rendelkező Kémszámtábort, ahol mindenki átismételheti, ami a legfontosabb lesz a középiskolában tanultakból a sikeres egyetemi teljesítéshez. Ezek mellett a leendő évfolyamtársaitokat, valamint az egyetem környékét is megismerhetitek. A Kémszámtábor leírását a kemszamtabor.pdf című dokumentumban olvashatod, a jelentkezés menetét pedig a fenti linken találod meg.

- A Gólyatábor augusztus 15-18. között lesz Mezőkövesden, a Zsóry Zsibongó Gyermeküdülő és Ifjúsági Táborban. Karunkon igen nagy hagyományokkal bíró rendezvény, amely egy 3 napos táborozás keretében hivatott elősegíteni az elsőévesek ismerkedését, a legelső barátságok kialakulását szigorúan szabályozott keretek között. A táborra a részvételi díjat a www.bmejegy.hu oldalon tudjátok majd megvenni. Kérdés esetén nyugodtan írjatok a vbkgt2021@gmail.com email címre.

- A Matematika Intézet augusztus végén - szeptember elején szervez KecsAp címmel matematika felkészítő tanfolyamot szervez. Erről részletesebb tájékoztatás elérhető a tanfolyam honlapján.

Gólyahét 08.30-án kezdődik a Mentor Kör szervezésében. A Gólyahét során a tankörével és az egyetemmel ismerkedhet meg mindenki, kötetlen kormában. További információ az évfolyam Facebook csoportjában (https://www.facebook.com/groups/1408879889492350).

 - A beiratkozás elektronikus formában lesz. A beiratkozás előtti teendőkről, a beiratkozáshoz szükséges papírokról  a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH, kth.bme.hu) honlapján találtok részletes tájékoztatást a későbbiekben. Személyes beiratkozásra, dokumentumbemutatásra a regisztrációs héten (2021. augusztus 30. – 2021. szeptember 3.) fogadási időben bármikor lesz lehetőség.

 - Az alapszakok hallgatói szeptember 1-jén (szerdán) 10:30-11:30 között (érkezés: 10:15-től) 0. kémia zárthelyit (szintfelmérő dolgozatot) írnakHelyszín: Q épület I. és II. nagyelőadó, Magyar Tudósok körútja 2. ), A dolgozat témaköre a középiskolai kémia anyag, feladatmegoldásokat is tartalmaz, ezért számológépet mindenképpen hozzanak (mobiltelefon nem használható). A nulladik zárthelyi célja a szintfelmérés és a csoportbeosztás elősegítése, ezért a részvétel  kötelező! Felkészülésre nincsen szükség, azonban ha valaki a tudásszintjét ellenőrizni szeretné, esetleg ismételne egy kicsit, itt érhetőek el gyakorló feladatok regisztráció után: https://moodle.ch.bme.hu/ Magyar nyelvű anyagok ->Gyarkorló feladatok->Bevezető feladatok

A szintfelmérő dolgozat után 12:00-tól kerül sor a kari tájékoztatóra a Q-I nagyelőadóban, melyen való részvétel nagyon fontos!

Tanulmányokkal kapcsolatos kérdésben a vbk.oktatas@vbk.bme.hu e-mail címre írj, válaszolunk. A programokkal kapcsolatban pedig keressétek a dokumentumokban feltüntetett személyeket, vagy akár a Hallgatói Képviseletet (Bene Balázs elnök, bene.balazs@vegyeszhk.hu), készséggel állunk rendelkezésre!