(Alapképzés (BSc))
Vegyészmérnöki szak
A kémiai és matematikai ismeretekre építve mérnöki ismereteket és szemléletet is el kell sajátítani. A vegyészmérnöki szakmát megalapozó tárgyakat (szervetlen-, szerves-, fizikai-, és analitikai kémia, vegyipari mûveletek, matematika, géptan) az elsõ két évben tanulják. Ezt követõen a választott szakirányon egy adott szakterület részletesebb megismerésére van lehetõség.
A vegyészmérnökök vegyipari (gyógyszer-, műanyag-, szénhidrogén- és textilipar, szintetikus vegyipar) és rokon ipari technológiák alkalmazásával, fejlesztésével, új vegyületek laboratóriumi előállításával, kémiai analitikai, szerkezetvizsgálati, anyagtudományi problémák megoldásával, a szakterületükhöz kapcsolódó tudományos kutatással, továbbá a gazdaság egyéb területein is anyagismereti, környezetvédelmi tudást igénylő problémák megoldásával foglalkoznak.
A Vegyészmérnöki Szak tantervének első négy félévében kizárólag az alapozó és szakmai törzsanyag tantárgyai szerepelnek. A tanterv 5. félévétől kezdve a törzsanyag tantárgyai mellett megjelennek a specializáció tantárgyai (differenciált szakmai ismeretek). A teljes tantervminták a specializációk oldalain tekinthetők meg.
A specializáció kiválasztása a 4. félévben történik, aktuális hirdetmények a specializáció választás lapon érhetők el.
Szakfelelős: Dr. Keglevich György egyetemi tanár
Vegyészmérnöki BSc Szakbizottság | |
Dr. Keglevich György | Elnök |
Dr. Kupai József |
Titkár |
Dr. Bátori Sándor | (Külsős) Tag |
Dr. Mizsey Péter | Tag |
Dr. Pokol György | Tag |
Dr. Pukánszky Béla | Tag |
Dr. Székely Edit | Tag |
Specializációk
A Vegyészmérnöki Szakon a hallgatók négy specializáció közül választhatnak:
- Általános vegyipari és folyamatmérnöki specializáció
- Analitikai és szerkezetvizsgálati specializáció
- Gyógyszeripari specializáció
- Műanyag, textil és anyagtudományi specializáció