Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Gyógyszerek
A tantárgy neve angolul: Medicines
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESZA403 | 2+0+0/v | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Mátravölgyi Béla egyetemi tanár Szerves Kémia és Technológia Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Faigl Ferenc, |
egyetemi tanár |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Kovács Ervin |
tud. smts. |
MTA-BME SZKTT Kut. Csoport |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Alapvető fizikai kémiai, szerves kémiai és biológiai ismertetek
A tantárgy célkitűzése:
A gyógyszergyártáshoz és a gyógyszeripari fejlesztőmunkához, nélkülözhetetlen alapvető gyógyszerkémiai fogalmak és a gyógyszerek hatásmódjainak megismertetése a hallgatósággal gyakorlati fontosságú hatóanyagok kémiai szerkezet módosítással összefüggő hatásváltozásainak bemutatásával.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Faigl Ferenc, |
Egyetemi tanár |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Dr. Ujváry István, |
c. egy. docens |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék, meghívott előadó |
Dr. Szeghy Lajos, |
c. egy. docens |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri a gyógyszeripar által előállított hatóanyagok kiválasztásának és fejlesztésének természettudományos alapjait.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a gyógyszerhatóanyagok fejelsztése során alkalmazott, biológiai hatásosságot kimutató eljárások alapjait.
Ismeri a vegyiparhoz, illetve a kémiai technológiákhoz szervesen kapcsolódó gazdasági, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási (QC/QA), információtechnológiai, szellemi tulajdon védelmi és egyéb jogi szabályok és eljárások alapjait.
Ismeri a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben alkalmazott etikai és jogi szabályozás alapjait.
Képesség
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Az emberi szervezetbe jutó exogén anyagok fő metabolizmus útvonalainak ismeretében képes a vegyipari technológiákban leggyakrabban felhasznált anyagok potenciális egészségkárosító hatásainka felismerésére.
Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.
Képes a leggyakrabban alkalmazott oldószerek és gyógyszer hatóanyag típusok emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusának felismerésére.
Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására, a korszerű vezetői ismeretek és készségek alkalmazására az egészséget és hatékonyságot támogató munkahelyi környezet kialakítása érdekében.
Képes a gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos információk értelmezésére.
Attitűd
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
Törekszik a gógyszer- és finomkémiai iparok területein alkamazott legújabb szakmai ismeretek elsajátítására és alkalmazására.
Törekszik arra, hogy feladatainak megoldása, vezetési döntései az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőleg együttműködésben történjenek meg.
Törekszik arra, hogy munkatársai adott feladattal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait megismerje és értékelje vezetői döntései előtt.
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
VA_O_1: A vegyiparban leggyakrabban használt szerves vegyület típusok egészségügyi hatásainak ismeretében az egészségvédelmi biztonság követelményeit betartva végzi munkáját.
Szükség, lehetőség esetén új szakmai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.
A gyógyszeripari, finomkémiai fejlesztések területén új szakmai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.
Utolsó módosítás: 2023-05-12 09:21:00
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.