BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Élelmiszeripari technológia

A tantárgy neve angolul: Food Technology

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEBEA606 2+0+0/v 2

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Tömösközi Sándor, egyetemi docens, 

Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék (BME ABET)

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Tömösközi Sándor

egyetemi docens

BME ABÉT

Dr. Jaksics Edina

tudományos segédmunkatárs

BME ABÉT

Dr. Salgó András

egyetemi tanár

BME ABÉT

Meghívott külső előadók

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Vegyipari műveleti alapismeretek és anyagátalakítási módszerek (elsősorban a természetes eredetű nyersanyagokra vonatkozóan), élelmiszerkémia és -biokémia, biológiai iparok műveletei, enzimológia, mikrobiológia

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Előkövetelmény: Biokémia (BMEVEBEA301)

Párhuzamos követelmény: Vegyipari műveletek I. (BMEVEKFA410) (tárgy egyidejű felvétele)

A tantárgy célkitűzése:

Az élelmiszeripari technológiák során feldolgozandó anyagok átalakító műveleteinek, a műveletek során nyert intermedierek és

termékek műveleti szempontból jellemző tulajdonságainak megismerése.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Tömösközi Sándor

egyetemi docens

BME- ABÉT

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.

Ismeri az élelmiszeripari nyersanyagok fizikai-kémiai sajátosságait

Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.

Ismeri az élelmiszertechnológiai folyamatok esetében a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket

Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.

Ismeri az élelmiszeripari technológiák legfontosabb műveleteit.

Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.

Ismeri az élelmiszeripari műveletekhez kapcsolódó legfontosabb biotechnológiai műveleteket és berendezéseit.

Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.

Ismeri az élelmiszeripari technológiák főbb termékeit

Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai területek alapvető elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem és a biológiai biztonság, vonatkozó előírásait.

Ismeri a szakterülethez szervesen kapcsolódó minőségbiztosítási, információtechnológiai, jogi, közgazdasági és menedzsment szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit.

Ismeri a biomérnöki szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit.

Megismeri az élelmiszeripari technológiák alapjait önálló laborfeladat keretében

Képesség

Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.

Képes technológiai folyamatok biztonságos működtetésére

Képes biotechnológiai jellegű laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új vizsgálati módszerek, metodikák elsajátítására, munkavédelmi feladatok megoldására.

Képes alapvető élelmiszeripari technológiák félüzemi kivitelezésére.

A laboratóriumi gyakorlati tevékenységhez megfelelő manualitással rendelkezik.

Képes alapvető élelmiszeripari technológiák laboratóriumi szintű kivitelezésére.

Képes önállóan végrehajtani laboratóriumi vagy technológiai részfolyamatokat. Képes felismerni a felmerülő problémákat és döntéseket hozni megoldásukra.

Képes élelmiszeripari technológiai problémák önálló megoldására.

Attitűd

Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.

Nyitott az élelmiszertechnológia területén zajló innovációs folyamatok nyomon követésére

Autonómia és felelősség

Képes a személyes motiváció és a csoportmunka összeegyeztetésére.

Képes egyéni és csoportos feladatok végrehajtására

Utolsó módosítás: 2025-02-05 15:10:50

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.