Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Élelmiszeripari technológia
A tantárgy neve angolul: Food Technology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEBEA606 | 2+0+0/v | 2 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Tömösközi Sándor, egyetemi docens,
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék (BME ABET)
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Tömösközi Sándor |
egyetemi docens |
BME ABÉT |
Dr. Jaksics Edina |
tudományos segédmunkatárs |
BME ABÉT |
Dr. Salgó András |
egyetemi tanár |
BME ABÉT |
Meghívott külső előadók |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Vegyipari műveleti alapismeretek és anyagátalakítási módszerek (elsősorban a természetes eredetű nyersanyagokra vonatkozóan), élelmiszerkémia és -biokémia, biológiai iparok műveletei, enzimológia, mikrobiológia
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Előkövetelmény: Biokémia (BMEVEBEA301)
Párhuzamos követelmény: Vegyipari műveletek I. (BMEVEKFA410) (tárgy egyidejű felvétele)
A tantárgy célkitűzése:
Az élelmiszeripari technológiák során feldolgozandó anyagok átalakító műveleteinek, a műveletek során nyert intermedierek és termékek műveleti szempontból jellemző tulajdonságainak megismerése. |
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Tömösközi Sándor |
egyetemi docens |
BME- ABÉT |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.
Ismeri az élelmiszeripari nyersanyagok fizikai-kémiai sajátosságait
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri az élelmiszertechnológiai folyamatok esetében a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
Ismeri az élelmiszeripari technológiák legfontosabb műveleteit.
Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.
Ismeri az élelmiszeripari műveletekhez kapcsolódó legfontosabb biotechnológiai műveleteket és berendezéseit.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismeri az élelmiszeripari technológiák főbb termékeit
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai területek alapvető elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem és a biológiai biztonság, vonatkozó előírásait.
Ismeri a szakterülethez szervesen kapcsolódó minőségbiztosítási, információtechnológiai, jogi, közgazdasági és menedzsment szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit.
Ismeri a biomérnöki szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit.
Megismeri az élelmiszeripari technológiák alapjait önálló laborfeladat keretében
Képesség
Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.
Képes technológiai folyamatok biztonságos működtetésére
Képes biotechnológiai jellegű laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új vizsgálati módszerek, metodikák elsajátítására, munkavédelmi feladatok megoldására.
Képes alapvető élelmiszeripari technológiák félüzemi kivitelezésére.
A laboratóriumi gyakorlati tevékenységhez megfelelő manualitással rendelkezik.
Képes alapvető élelmiszeripari technológiák laboratóriumi szintű kivitelezésére.
Képes önállóan végrehajtani laboratóriumi vagy technológiai részfolyamatokat. Képes felismerni a felmerülő problémákat és döntéseket hozni megoldásukra.
Képes élelmiszeripari technológiai problémák önálló megoldására.
Attitűd
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
Nyitott az élelmiszertechnológia területén zajló innovációs folyamatok nyomon követésére
Autonómia és felelősség
Képes a személyes motiváció és a csoportmunka összeegyeztetésére.
Képes egyéni és csoportos feladatok végrehajtására
Utolsó módosítás: 2025-02-05 15:10:50
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.