BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Szeszkultúra

A tantárgy neve angolul: Culture and Alcohol

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAA006 2+0+0/f 2

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Nyulászi László egyetemi tanár Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr.Nyulászi László 

egyetemi tanár

BME Szervetlen Kémia Tanszék

Dr.Salgó András 

tanszékvezető, egyetemi tanár

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszeripari Tanszék

Dr Segesváry Gábor

igazgató

Zwack NyRT

Kovács Antal

sommelier

Zwack NyRT

Somogyi József

párlatmester

Zwack NyRT

Quirin Károly

termékmenedzser

Törley KFT

Arnóth Ádám

KÖH

felügyelő

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

A tantárgy célkitűzése:

Az emberiség által hosszú ideje ismert és fogyasztott alkoholos italok (Bor, sör, párlatok) előállítási technológiájának, és az előállításhoz szükséges fizikai-kémiai és biológiai ismeretek tárgyalása. Az alkohol felszívódása és lebomlása a szervezetben. Az italkészítés, és a kultúrált italfogyasztás hagyományai, tradícióinak megismerése. Az italkultúrához kapcsolódó művészeti vonatkozások. A tantárgy előadásában az italgyártásban legnagyobb múlttal rendelkező, tradicionálisan minőséget képviselő hazai vállalatok (Dréher, Törley, Zwack) is részt vesznek.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Nyulászi László

 

Salgó András

egyetemi tanár

 

tanszékvezető, egyetemi tanár

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány

 

 

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Képesség

Attitűd

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2018-11-26 12:00:23

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.